Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Hieronder vind je het antwoord op de vragen die wij vaak gesteld krijgen.

Hier willen we graag wat inhoudelijker op onze opleidingen in gaan. Maar onze ideeën schrijven wij alvast hieronder. 

Voor welk eind-niveau wordt je bij GBS TEC opgeleid?

Vooralsnog kent GBS TEC twee opleidingen, te weten Allround Verspaner en Eerste Monteur Service en Onderhoud Werktuigbouw. Verschillende ROC's gebruiken verschillende namen voor deze opleidingen, dus daarom zullen we het verderop op de inhoud ingaan. Voor beide opleidingen kan je een erkend diploma halen tot niveau 4. Wij noemen het niveau 4+ omdat wij de beste opleidingen op deze 2 vakgebieden van Nederland willen zijn. 

Biedt GBS TEC een BBL of een BOL opleiding?

Heel flauw, maar wij zeggen dat wij er tussen in zitten. Wij hebben daarvoor gekozen omdat wij denken dat dat de beste vorm is. Er zijn mensen die leren erg leuk vinden. Of beter gezegd, iedereen vindt leren best leuk, maar een les volgen is minder. Vaak kennen we veel leukere dingen om te gaan doen. Maar als we iets geleerd hebben, dan zijn we best wel trots. Theoretisch leren wordt leuker als je het gelijk kunt combineren met het praktisch toepassen. 

Naar ons gevoel kiezen veel jonge mensen voor een BBL opleiding omdat ze geen zin hebben om 5 dagen in de schoolbanken te willen zitten, of zelfs op een school te willen verblijven. BBL betekent vaak 1 dag naar school (theorie) en 4 dagen werken/leren. Die ene dag naar school krijg je dan algemene vakken (talen, rekenen, etc) en een aantal technische vakken. En dan zie je dat die vakken weer helemaal niet goed aansluiten met de 4 dagen werken. En hoe goed bedrijven je proberen te helpen in die 4 dagen werken, het blijft behelpen. Want iedereen moet productie draaien. Dus veel tijd is er niet. Maar niet onbelangrijk, in een BBL traject verdien je vaak een zakcentje en je zit al bij een bedrijf, dus de kans op een baan lijkt dan groter. 

 

Op zich zou een BOL meer ruimte hebben om je op te leiden. Vijf dagen leren klinkt alsof je verder kunt komen. Maar je zit dan ook 5 dagen in een schoolgebouw. En wat je vaak ziet, is dat de aanwezige gereedschappen en machines behoorlijk achter lopen en uit de tijd zijn. 

Wij bieden jou een BBL-BOL! De eerste paar maanden ga je 5 dagen in opleiding bij GBS TEC, waarbij je 's ochtends een paar uurtjes theorie les krijgt en waar we het 's middags proberen toe te passen. En omdat we een geheel nieuwe opleiding zijn, hebben we de meest moderne gereedschappen en machines aangeschaft. En ondanks dat je 5 dagen bij TEC zit, krijg je nog een salaris ook en heb je een baangarantie. Na een aantal maanden gaat het kriebelen en mag je 1 dag naar de productie. Maar zelfs daar is de mentor van TEC jouw begeleider. Je hebt dan al veel geleerd dus kunt al redelijk zelfstandig werken, en in de productie kun je laten zien wat je kunt. 

Dus in het kort:

  • Het eerste half jaar krijg je 's ochtends een paar uurtjes theorie, en 's middags praktische toepassing

  • In het tweede half jaar ga je 1 dag in de productie meedraaien; in het tweede jaar zullen dat meer dagen per week worden.

  • Je krijgt een salaris en baangarantie wanneer je de opleiding op niveau 3 afrond.

  • Vijf dagen per week is jouw mentor van TEC jouw aanspreek punt, dus je staat er nooit alleen voor.

Wat kost de opleiding?

Het bedrijf GBS International is eigenaar van TEC en heeft de school TEC opgezet omdat zij zien dat de huidige ROC's niet meer de juiste opleidingen voor de toekomst aanbieden. En GBS groeit hard en heeft jaarlijks goed personeel nodig. GBS gelooft in jonge mensen die goed opgeleid zijn. Daarom heeft GBS besloten om dé opleiding van Nederland te willen zijn. Dat opleiden gaat plaatsvinden binnen GBS TEC. Daar wordt fors geïnvesteerd in docenten, gereedschappen en machines. Dat kost dus veel geld. Maar GBS heeft een belang. Het bedrijf zoekt goed opgeleide jonge collega's voor de toekomst. De opleiding is dus heel duur, maar het kost jou geen geld. Voor jou is het gratis. Maar wij hopen als tegenprestatie dat jij goed je best doet en dat jij daarna een aantal jaar bij ons zult blijven werken. Het liefst natuurlijk levenslang. Het kost je dus niets en je bent vrij om te gaan. 

 

Zijn alle opleidingen dan gratis?

Nee, bij niveau 4 zullen we waarschijnlijk wel een aantal afspraken met elkaar op papier zetten. Dan zullen we waarschijnlijk aan je vragen om een studie overeenkomst af te sluiten. Maar dan ben je ook 18 jaar of ouder. 

Wat ga ik verdienen bij TEC?

Ondanks dat je dus bijvoorbeeld het eerste half jaar geen enkele dag in de productie werkt, ga je wel een salaris verdienen. Eigenlijk willen we het salaris in de opleiding loskoppelen van wel of niet productief zijn. Het gaat bij TEC om opleiden! Dingen leren. Je kunt je leven lang daarna nog werken. Maar we onderkennen dat je als je 16 bent, best wel een zakcentje kunt gebruiken. Omdat leren het doel is, willen we wat je gaat verdienen koppelen aan jouw prestaties op TEC.

 

Hoe lang duurt de opleiding?

Dat hangt vooral af van jouw voor-opleiding, inzet en talent. Dat is zo verschillend bij ieder mens. Wij gaan proberen de opleiding aan jou aan te passen. Iedereen zal instromen in onze niveau 3 opleidingen. Ook de leerlingen die eigenlijk in niveau 2 moeten instromen. Afhankelijk van jouw inzet en talent zal niveau 3, twee of drie jaar duren.

Een voorbeeld:

Je hebt een diploma in VMBO-basis, VMBO-kader, VMBO gemengd, VMBO theoretisch, MAVO of HAVO 4 afgerond, dan start je op niveau 3. Met de juiste begeleiding en inzet kan je dit niveau goed aan. Afhankelijk van het verloop en je eigen leersnelheid rond je niveau 3 af in twee tot drie jaar. Wil je doorleren? Dan kan je nu instromen op niveau 4. Deze opleiding duurt nog eens 2 jaar.

Krijg ik veel huiswerk mee?

Je brengt 40 uur per week door bij TEC en krijgt daardoor geen huiswerk mee.

Zijn de opleidingen erkend?

Ja, wij willen een unieke (de beste) opleidingen aanbieden, maar wij zullen de examens afnemen op basis van zogenaamd CREBO nummer.

Onze erkende opleidingspartner het Da Vinci College verzorgt samen met GBS-TEC de lesmodules en opleidingsplannen. Daarnaast is het Da Vinci College verantwoordelijk voor het examineren en het diplomeren van erkende MBO diploma’s conform het Crebo-nummer. 

GBS-TEC biedt echter meer dan de standaard opleidingen. Bij het behalen van verschillende aanvullende lesmodules zal GBS-TEC certificaten uitgeven.

Voor de Crebo-nummers, bekijk de opleidingen pagina’s Verspanen en Service Engineer.

Hoe ziet de begeleiding eruit?

- vak docent (1x algemene vakken, 1x verspanen, 1x montage)

- mentor (daar kun je naar toe als je gepest wordt, coach gesprekken 1x per maand, cijfers, adviezen)

Heb ik altijd een baangarantie? 

We zeggen van wel. Maar we hebben toch wel een paar logische voorwaarden. Je moet als eerste wel je best doen. Maar dat geldt voor iedereen die een baan heeft. We kunnen niet iedereen maar aannemen of mensen in dienst nemen die er met de pet naar gooien. Verder is het zo dat wij graag goed opgeleide jongens en meisjes willen hebben. Dus daarom eisen we in principe dat je niveau 3 gehaald moet hebben. Dus doe je je best en heb je het diploma niveau 3 gehaald, dan heb je een baan bij GBS! 

Hoe zit het met de veiligheid?

praktijk onderwijs in een aparte hal, in een veilige omgeving. TEC lijkt op een productiehal maar is een veilige omgeving

Nu willen we graag iets meer vakinhoudelijk in gaan op de 2 opleidingsrichtingen: