top of page
GBS TEC - Fotograaf AR Radings Capture Life - DSC06808- WEB .jpg

Leerwegen

BBL traject

Een beroepsbegeleidende leerweg (BBL) is een opleiding die bestaat uit een combinatie van werken en leren. Gedurende de opleiding werk je gemiddeld 4 dagen per week aan de praktijk bij een leerbedrijf en ga je 1 dag naar school voor de theorie. Een voorwaarden om te starten met een BBL-opleiding is dat de student bij een erkend leerbedrijf terecht kan.

Door de manier van leren bij een BBL-opleiding doe je veel praktijkervaring op en verdien je vaak een salaris. De BBL-opleiding is ideaal voor mensen die het niet zien zitten om vijf dagen in de week naar school te gaan en die het leuk lijkt om veel praktijkervaring op te doen. 

BOL traject

Bij een opleiding volgens de beroepsopleidende leerweg (BOL) ga je 5 dagen per week naar school. Gedurende de opleiding ga je (meerdere keren) op stage. Deze stage volg je bij een bedrijf die erkend is voor jouw opleiding. 

Het verschilt per bedrijf of je een stagevergoeding ontvangt en hoe hoog deze stagevergoeding is. Ook verschilt het per opleiding hoe vaak je op stage gaat. Wel bestaat er een afspraak waarin aangegeven wordt dat de student tenminste 20% van de BOL-opleiding uit stage moet bestaan. Deze afspraak maakt de BOL-opleiding zeer praktijkgericht.

Volg ik bij GBS TEC een BBL of BOL traject?

Bij GBS TEC volg je op papier een BBL opleiding, maar in de praktijk is het een mix tussen een BBL en BOL traject. Wij vinden zelf dat we het beste van beide leerwegen combineren. Je bent namelijk veel bezig met de praktijk (BBL), maar doet dit wel in een veilige omgeving middels een speciaal ingericht schoolgebouw (BOL). Daarnaast heb je veel contact met je studiegenoten (BOL), maar ook met je collega's van de werkvloer (BBL). 

Onderstaand vind je een overzicht van wat je mag verwachten bij de verschillende leerwegen:

BBL en BOL leerwegen.jpg
bottom of page