top of page
GBS TEC - Fotograaf AR Radings Capture Life - DSC06867- WEB .jpg

Van Havo naar GBS TEC

Van de havo de overstap maken naar het mbo, het klinkt misschien niet als een logische keuze. Waarom zou je niet naar het hbo gaan? Nou, bijvoorbeeld omdat de stap naar het hbo best groot, of zelfs te groot kan zijn. Omdat het mogelijk is om al in havo 3 of 4 over te stappen en meer beroeps- en praktijkgericht verder te leren.

Naar mbo met havodiploma

Met een havodiploma kun je je aanmelden voor een mbo-opleiding op niveau 4. Het havodiploma zorgt ervoor dat je in de meeste gevallen vrijstellingen kunt krijgen voor bepaalde vakken, zoals Nederlands, en Rekenen. De kans is groot dat je daardoor je opleiding bij GBS TEC sneller afrond dan studiegenotenwellicht sneller afronden dan de studieduur die er standaard voor staat. Welke studieduur voor jou van toepassing is, is afhankelijk van je vakkenpakket op de havo, je studiecapaciteiten en jouw motivatie. 

Van Havo naar mbo, een slimme keuze?

Een mbo-opleiding is een slimme keuze als je havo 4/5 moeilijk vindt of als het hbo (nog) niet bij je past. Je kunt al starten met een mbo-opleiding als je een overgangsbewijs van Havo 3 naar Havo 4 hebt. 

Op het mbo bij GBS TEC leer je voor een technisch vak. Daarom leer je vooral van én in de praktijk. Wat is er anders?

  • je hebt minder klassikaal les en minder theorie. In plaats daarvan houd je je bezig met praktische opdrachten met medestudenten en collega's.

  • je leert stap voor stap zelfstandig werken

  • je gaat volop aan de slag met de praktijk

  • je doet opdrachten, direct uit het bedrijfsleven gegrepen

Naar GBS TEC zonder havodiploma

Heb je je havodiploma (net) niet gehaald? Of ben je blijven zitten? Ook dan kun je starten op het mbo. Wist je dat je met een overgangsbewijs van 3 havo naar 4 havo al terecht kunt bij een mbo-opleiding op niveau 4? Het mbo kan een goede keuze zijn wanneer jij moeite hebt met de havo of als je gewoon nog niet klaar bent voor het hbo.

Waarom kiezen voor mbo?

Als jij je beter voelt bij dingen ‘doen’ in plaats van theorie leren uit boeken, dan past een mbo-opleiding misschien wel goed bij je. Op het mbo volg je een studie die op de praktijk gericht is. Dat betekent dat je al vanaf het eerste leerjaar bezig bent met je toekomstige beroepenveld. Je krijgt praktijkvakken en gaat stages lopen. Maar natuurlijk volg je ook lessen Nederlands, Engels en Rekenen en maak je toetsen. Het mbo kan dus een goede keuze zijn voor als je nog niet klaar bent voor het hbo of wanneer jij moeite hebt met de havo.

bottom of page